Matineeconcert in Muziekgebouw Eindhoven

25 juni 14:15

De voorjaarsconcerten van het Utrechtsch Studenten Concert beloven met werken van Britten, Janáček en Brahms zeer verassend te worden.

De “Four Sea Interludes” van Benjamin Britten zijn van origine losse instrumentale tussenspelen uit zijn opera “Peter Grimes”, maar later apart uitgebracht als suite voor orkest. Elk van de “Interludes” brengt een geheel eigen sfeer met zich mee: de bedrijvigheid van het ochtendgloren in “Dawn”, een zondagochtend op zee in “Sunday Morning”, de glooiende golven van de nachtelijke zee in “Moonlight” en ter afsluiting geraken we in een indrukwekkende en hevige storm op zee in “Storm”.

Als tweede werk op het programma staat “Het Kind van de Violist”, een symfonisch gedicht met een glansrol voor onze concertmeester, Lieke Brakkee, geschreven door Leoš Janáček. Het stuk vertelt een schrijnend verhaal van bovennatuurlijke krachten als een gelijkenis voor de strijd van een eeuwig onderdrukte natie.

Als schitterend hoofdwerk brengt het orkest de Tweede Symfonie van Johannes Brahms ten gehore. Deze symfonie, die klassiek van opzet is, draagt de bijnaam “Pastorale”. Echter, het volgende dat Brahms aan zijn uitgever schreef suggereert een totaal andere sfeer: “Het stuk is zo melancholisch dat men het niet zou moeten kunnen uitstaan, ik heb nog nooit zoiets verdrietigs geschreven. Het stuk moet naar buiten worden gebracht in absolute rouw.”. Voor eenieder die het stuk al kent, zal dit misschien als een verassing komen, aangezien de muziek niet direct verdriet of rouw aanwakkert. Met dit in het achterhoofd krijgt de symfonie een bijzondere ondertoon die voor iedereen heel anders geïnterpreteerd kan worden. Dit alles maakt het stuk tot een zeer boeiend en fascinerend werk.

Het concert op 25 juni zal plaatsvinden in Het Muziekgebouw te Eindhoven, Heuvel Galerie 140.