menu
utrechtsch studenten concert
usconcert

Kom auditie doen!

Studeer je in Utrecht en wil je op hoog niveau muziek maken? Kom dan meespelen bij een open repetitie op maandag 29 januari en 5 februari 19-22 uur!

LET OP! Meld je vooraf aan via orkestchef@usconcert.nl

Je kan je aanmelden voor de audities via het aanmeldformulier. We zoeken:
Violen
Altviolen
Cello
Contrabas
Fluit
Klarinet
Fagot
Slagwerk
Hoorn
Bastrombone
Tuba

De auditiedata zijn: 5, 9 en 12 februari

Heb je vragen/opmerkingen? Mail gerust naar orkestchef@usconcert.nl!

Programma voorjaar 2024:
Tschaikovsky 6
Nielsen 5

Het Utrechtsch Studenten Concert sluit 24 januari 2024 haar 200ste jubileum groots af met Mahlers Derde symfonie, samen met het Toonkunstkoor Utrecht, de Zangschool Utrecht en mezzosopraan Itzel Medecigo en onder de bevlogen leiding van dirigent Bas Pollard. Het concert zal plaatsvinden in de grote zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam.

Mahlers Symfonie nr. 3

De Derde symfonie van Gustav Mahler is een van de grootste en langste symfonieën ooit. Het werk werd in 1896 voltooid en ging zes jaar later, in 1902 volledig in première. Willem Mengelberg was aanwezig en hij was zo onder de indruk dat hij zich voornam om Mahlers muziek de rest van zijn leven, overal waar hij kwam, uit te voeren. Aan de Derde symfonie heeft Nederland dus haar rijke Mahler-traditie te danken.

In deze symfonie maken we een reis door het aardse leven. Zo krijgen we bergen, planten, bloemen en dieren te horen, wordt de mens zelf onder de loep genomen en sluiten we af met een ode aan de goddelijke liefde. Mahler schreef de symfonie in een speciaal ‘componeerhuisje’ in Steinbach am Attersee, midden in de natuur. Het was daar stil genoeg om in alle rust te kunnen componeren en hij had er prachtig uitzicht op een meer, op de bergen, de weiden en het bos. Toen zijn vriend Bruno Walter daar op bezoek kwam en zich verwonderde over de prachtige omgeving zei Mahler: ‘U hoeft hier helemaal niet meer rond te kijken, Walter, dat heb ik allemaal al bij elkaar gecomponeerd’.

Kaarten

Kaarten zijn te koop via de site van Het Concertgebouw.

Kijk voor onze concerten in Utrecht en Hilversum hier.

In december 2023 verschijnt het boek 200 jaar Utrechtsch Studenten Concert: De geschiedenis van het oudste symfonieorkest van Nederland. Het boek beschrijft de rijke historie van dit muziekgezelschap en bevat veel mooie foto’s en ander uniek beeldmateriaal uit het archief.

Over het boek

Het boek neemt de lezer mee door twee eeuwen studenten- en muziekleven, waarbij de stad Utrecht een hoofdrol speelt. Historische ontwikkelingen, bijzondere concerten en leuke anekdotes worden verteld aan de hand van prachtige foto’s en archiefstukken, zoals een brief van Clara Schumann. Naast Schumann komen er in de geschiedenis van het orkest diverse andere beroemde musici voorbij, zoals Camille Saint-Saëns en Franz Liszt, en recenter Brigitte Kaandorp en Spinvis. 

Het USConcert speelde een cruciale rol in het leven van vele generaties Utrechtse studenten, die zich er muzikaal, organisatorisch en sociaal ontplooien. Een voorbeeld daarvan zijn grootschalige operaprojecten, zoals nu Doctor Atomic. Eerder waren dat Wagners Das Rheingold in een groot vrachtschip en Jan van Gilses Thijl, de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven. Deze operaproducties gaven het orkest nationale en zelfs internationale bekendheid.

Verkoopinformatie

Het boek verschijnt in december 2023 en kost €32,50 (regulier) of €22,50 (student). 

De boeken zijn af te halen bij de lustrumconcerten van het USConcert in december en januari of in Parnassos Cultuurcentrum in Utrecht. Het is ook mogelijk het boek te laten bezorgen.

Klik hier om verder te gaan naar het bestelformulier

Vragen over je bestelling? Mail naar lustrumboek@usconcert.nl

Begin je in september aan je studie in Utrecht, of studeer je al in Utrecht? En wil je naast je studie op hoog niveau muziek maken?

Kom dan auditie doen bij het Utrecht Studenten Concert!

Dit najaar zullen we Mahler 3 ten gehoren gaan brengen, als afsluiter van ons lustrum jaar in onder andere het concertgebouw!

Wil je eerst de sfeer proeven van ons orkest? Kom dan naar de open repetitie op maandag 4 of 11 september van 19 – 22 uur in Parnassos. Kom je meespelen op de open repetitie, mail dan naar orkestchef@usconcert.nl

Je kan je aanmelden voor de auditie via het aanmeldformulier. We zijn opzoek naar tuba, trombone, trompet, hoorn, fluit, hobo, klarinet, fagot, harp, slagwerk en strijkers!

De auditie datums zijn:

– ma 11 sept van 14 – 18 uur

– vr 15 sept 10 – 22 uur

– ma 18 sept 14 – 18 uur

– vr 22 sept 10 – 22 uur

– ma 25 sept 12 – 18 uur

We zien je graag in september!

In 2023 bestaat het USConcert 200 jaar! Ter ere van deze bijzondere verjaardag wordt een grootse festivalopera neergezet: Doctor Atomic.

Het oudste symfonieorkest van Nederland staat inmiddels bekend om haar bijzondere en gewaagde lustrumprojecten. De vorige edities, Rheingold op de Rijn (2013) en Thijl (2018) ontvingen lovende recensies in de nationale en internationale pers. De laatste productie werd zelfs genomineerd voor een International Opera Award!

Het USConcert viert haar 200e verjaardag nu met een nieuwe productie: de spannende en zeer actuele opera Doctor Atomic van componist John Adams en librettist Peter Sellars. In juli 2023 wordt de Werkspoorkathedraal in Utrecht omgebouwd tot festivalterrein en operatheater, waar zeven voorstellingen plek bieden aan 7000 bezoekers. Doctor Atomic beschrijft de laatste weken van The Manhattan Project waarin de eerste atoombom werd ontwikkeld en tot ontploffing werd gebracht; een opera over de onwaarschijnlijke inzet van de betrokken wetenschappers, over hun twijfels en hun angst voor dit wapen.

Rondom de opera-uitvoeringen wordt een festival georganiseerd. Als bezoeker duik je dieper in de thematiek van de menselijke creatiedrang en de schaduwzijde daarvan. Vanaf binnenkomst word je ondergedompeld in Los Alamos, het hart van het Manhattan Project.
Door middel van kunst, live muziek en inspirerende vertellers wordt je aan het denken gezet over de gevolgen van creaties. Je ontmoet de wetenschappers van het Manhattan Project en wanneer de avond valt, begint de opera Doctor Atomic.

Meer lezen over Doctor Atomic? Neem een kijkje op www.doctoratomic.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Concertdata

Voorstellingen Doctor Atomic: 13 (première), 15, 17, 19, 21, 23 en 25 juli 2023
Locatie: Werkspoorkathedraal, Utrecht.
Start festival: 17:00
Aanvang opera: 19:30