Uilenspiegel

14 juli 16:00

€ Gratis

Uilenspiegel
Het Utrechtsch Studenten Concert bestaat 195 jaar en dat wordt gevierd: niet alleen met de opera Thijl, maar ook met de symfonische voorstelling Uilenspiegel. Samen met verteller Frank Willaert brengt het USConcert de beroemde legende van Tijl Uilenspiegel tot leven en keert terug naar Tijls geboortegrond met een voorstelling waar verhaal en muziek samenkomen.

De voorstelling, gebaseerd op  de Nederlandstalige opera van Jan van Gilse, vertelt het verhaal over de Vlaamse volksheld Thijl Uilenspiegel die met zijn geuzenleger ten strijde trekt tegen de Spaanse overheersers aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Thijl is een held en nar tegelijk, een onverzettelijke leider die ons allemaal een spiegel durft voor te houden en hij komt erachter dat elke strijd, ook voor de meest oprechte idealen, zijn prijs kent. Toch staan Thijl en zijn geuzen voor moed, humor en plezier. Ook de muziek vertelt het verhaal: er klinkt strijd en triomf – wanneer de geuzen Gorkum veroveren, lijkt de overwinning binnen handbereik! – maar ook bezinning en tot slot, het aanbreken van een nieuw begin. Want al kan de ziel van Vlaanderen soms slapen, sterven zal zij nooit.

Uilenspiegel wordt opgevoerd in Gent en Damme. Niet alleen hebben beide steden een belangrijke historie in de Tachtigjarige Oorlog; het marktplein van Damme is ook de plek waar volgens de legende de vertelling van Thijl Uilenspiegel begint.

Lees meer over het verhaal van Thijl Uilenspiegel en Jan van Gilse op http://www.thijl2018.nl/het-verhaal/

14 juli: Damme, Onze-Lieve-Vrouwekerk. Aanvang: 16:00 uur

Programma
Jan van Gilse - Proloog uit Thijl
Kalinnikov - Symfonie nr. 1 in G mineur, deel 2
Prokofiev - Romeo at Juliet’s Tomb (Suite nr. 2)
Rott - Symfonie in E majeur, deel 3
Holst - The Planets, deel 1 Mars
Jan van Gilse - Treurmuziek bij den dood van Uilenspiegel
Bernstein – slot van de Symphonic Dances uit West Side Story
Mussorgsky - De grote poort van Kiev uit De schilderijententoonstelling

Verteller: Frank Willaert
Regie: Manja Bedner

Kijk voor meer informatie over de opera Thijl op www.thijl2018.nl