Dirigent

In 1997 werd  Bas Pollard verwelkomd als vaste dirigent bij het USConcert. Het USConcert vindt hij een orkest waar musici veel willen, veel kunnen en veel doen. Het werken met studenten heeft als voordeel dat zij zich nog ontwikkelen. Vandaar dat hij ook vaste docent is aan het Conservatorium van Amsterdam. Als dirigent staat Bas voor het Noord-Hollands Jeugd Orkest en het CREA-orkest van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij regelmatig assistent-dirigent bij De Nederlandse Opera, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Radio Filharmonisch orkest.

Muziek zit in zijn bloed. Zijn vader, Brian Pollard, was jarenlang solofagottist van het Koninklijk Concergebouworkest en zijn moeder was pianiste. Bas Pollard studeerde eerst hoorn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.  

Het orkest kan niet zonder dirigent Bas Pollard. Onder zijn leiding staan met regelmaat Mahler, Sjostakovitsj, Rachmaninov en Nederlandse componisten op het programma. Met zijn bevlogenheid inspireert hij de orkestleden om meer uit zichzelf te halen. De oude orkestleden zijn niet meer verbaasd als ineens het licht tijdens de repetitie uitgaat en ieder zijn eigen partijen uit zijn hoofd moet spelen (of zingen). Ook zijn beeldende uitspraken zijn legendarisch en in de bladmuziek van sommige orkestleden worden dan ook olifanten of bananen getekend om de juiste toon aan de muziek te geven. Bas Pollard zorgt op zijn unieke manier dat de energie uit het orkest los komt en dat de energie van 90 man samen komt in één klank.

In het verleden stonden onder andere Camille Saint-Saëns, Marien van Staalen, Willem van Otterloo en Bruno de Greeve voor het USConcert. Onder Bruno de Greeve onderging het orkest veel veranderingen. Zo bestond het orkest in 1977 uit slechts 50 orkestleden, opende Vredenburg in 1979, brak het orkest in 1981 met het Corps en was er in 1986 de eerste buitenlandse tournee. Zaken die tegenwoordig heel anders zijn. 

De volledige lijst van dirigenten vindt u hier