menu
utrechtsch studenten concert
usconcert

Geschiedenis

Het Utrechtsch Studenten Concert (USConcert) werd in 1823 opgericht. Het USConcert is het oudste symfonieorkest in Nederland, zoals vermeld staat in het Guiness Book of Records! In al deze jaren hebben bijzondere musici met het orkest gespeeld; Franz Liszt, Camille Saint-Saëns, Henryk Wieniawski en Clara Schumann zijn enkele namen uit het verleden. Recenter heeft het USConcert namen als Emmy Verhey, Pieter Wispelwey, Tjeerd Top, Floris Mijnders, Remy van Kesteren, Joris van den Berg, Anthony Heidweiller en Pieter van Loenen als solisten mogen verwelkomen.

Bijzondere projecten

Het USConcert voerde de opera Thijl van Jan van Gilse uit in een zelfgebouwd theater ter viering van het 195-jarige bestaan. Foto: Marco Borggreve

De afgelopen lustra werden gevierd met steeds grotere opera’s. In 1998 Pagliacci van Leoncavello, in 2003 Falstaff van Verdi, in 2008 de speciaal geschreven rockopera Equilibrio  en in 2013 de grote productie van Das Rheingold. Deze opera van Richard Wagner vond plaats in een binnenvaartschip op de Rijn met al het publiek, het orkest, de vele solisten, decor en ‘Nibelungen’. In 2018 werd de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven uitgevoerd: Thijl! Andere opera’s die het USConcert speelde, waren Verdi’s opera Atilla en Macbeth samen met het Utrechts Operakoor. 

Een tekening van een concert lang geleden

Daarnaast doet het orkest nog veel meer. Eind jaren vijftig opende het orkest het Academisch jaar in de Aula van de Universiteit. In 2010 was er een andere opening, namelijk die van SAIL. Ook was het USConcert in 2013 present bij de opening van het European Youth Olympic Festival in een uitverkocht stadion Galgenwaard, waarbij de vrolijke Habanera uit Carmen van Georges Bizet klonk. Ook ballet wordt door het USConcert niet geschuwd. In 2011 dansten de studenten van dansacademie Lucia Marthas op de ‘Vuurvogel’ van  Stravinsky in een circustent in het Wilhelminapark. En in 2016 en 2019 speelde het USConcert op het UUnited festival ter ere van het lustrum van de Universiteit Utrecht.

Tradities

Tot 1981 was het orkest verbonden aan het Utrechtsch Studenten Corps. Sindsdien is het een zelfstandige vereniging, maar bepaalde tradities leven nog steeds voort. Eén daarvan ontstond op een winterse dag in 1933. ‘Het Haas’ werd beschermheer van het Utrechtsch Studenten Concert. Daarnaast is er de traditie om symfonische werken te spelen en tegelijkertijd Nederlandse componisten en jonge solisten te promoten. Zo speelde het orkest met het lustrum in 2013 stukken van Willem van Otterloo, die zelf in 1931 en 1937 het USConcert dirigeerde.

Tournee

Niet alleen de treedt het Utrechtsch Studenten Concert op in de grote concertzalen in Nederland, ook het buitenland wordt aangedaan. Het orkest gaat één keer per jaar op tournee naar het buitenland om de muziek daar ten gehore te brengen. Dit zijn altijd vrij toegankelijke concerten en kamermuziekconcerten voor een speciale doelgroep, zoals bijvoorbeeld dakloze ouderen en ziekenhuispatiënten. Deze tournee wordt doorgaans georganiseerd door een speciale commissie binnen het orkest. Afgelopen jaren zijn we onder anderen afgereisd naar Italië, Polen, Tsjechië, Macedonië, Marokko en Hongarije. Afgelopen voorjaar hebben wij Graz, Zagreb en Split bezocht.

Lustrumopera’s

Als laatste heeft het orkest de traditie om ieder lustrum een opera op de planken te brengen. In 1998 speelde het USConcert de opera Pagliacci van Leoncavello, in 2003 Falstaff van Verdi en in 2008 de speciaal geschreven rockopera Equilibrio. Echter, de lustrumopera’s werden steeds groter aangepakt. Zo werd het 190e bestaan in 2013 groots gevierd met het project ‘Rheingold op de Rijn’, waarvoor het orkest het ruim van een binnenvaartschip ombouwde tot een varend operatheater voor de uitvoering van de opera Das Rheingold van Richard Wagner. Afgelopen jaar, tijdens het 195e bestaan van het Utrechtsch Studenten Concert, werd de grootste Nederlandstalige opera Thijl van Van Gilse uitgevoerd. Een door vele professionals genoemde ‘onuitvoerbare opera’ heeft een team van acht orkestleden toch op spectaculaire wijze weten te organiseren. Het USConcert voerde de opera uit met zo’n 150 andere musici op de voormalige Vliegbasis Soesterberg, onder de luifel van het Nationaal Militair Museum, in een speciaal hiervoor opgezet theater van zeecontainers bij een decor van zandsculpturen. Het orkest is met deze productie zelfs genomineerd voor de “opera-Oscars”, waarvan de uitslag van deze International Opera Awards op 29 april 2019 was. Helaas heeft het USConcert niet deze geweldige prijs mogen ontvangen.

Concertzalen in binnen- én buitenland

Het USConcert in Het Concertgebouw, waar het orkest regelmatig optreedt

In 1823 speelde het USConcert nog in de “Zaal naast den Schouwburg”. Sindsdien heeft het USConcert opgetreden in het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, Beurs van Berlage en als thuishaven in Utrecht; TivoliVredenburg. Naast concertzalen en kerken in de buurt treedt het USConcert ook jaarlijk over de grens op in oa. Berlijn, Marokko, Litouwen, Kroatië, Polen en Budapest.

“Het USConcert laat zien waar goede studenten toe in staat zijn: hun studie combineren met het leveren van een muzikale topprestatie!”

Prof. dr. G.J. van der Zwaan,  Rector magni­ficus UU