Geschiedenis

Het Utrechtsch Studenten Concert, oftewel het USConcert, werd in 1823 opgericht. Het USConcert is het oudste symfonieorkest in Nederland, zoals vermeld staat in het Guiness Book of Records! In al deze jaren hebben bijzondere musici met het orkest gespeeld; Franz Liszt, Camille Saint-Saens en Clara Schumann zijn de namen uit het verleden. Het heden kent de namen van Emmy Verhey, Pieter Wispelwey, Tjeerd Top, Floris Mijnders, Remy van Kesteren, Joris van den Berg en Anthony Heidweiller als solisten bij het USConcert.

Bijzondere projecten

De afgelopen lustra werden gevierd met steeds grotere opera’s. In 1998 Pagliacci van Leoncavello, in 2003 Falstaff van Verdi, in 2008 de speciaal geschreven rockopera Equilibrio  en in 2013 de grote productie van Das Rheingold. Deze opera van Richard Wagner vond plaats in een binnenvaartschip op de Rijn met al het publiek, het orkest, de vele solisten, decor en ‘Nibelungen’. In 2018 hebben wij de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven uitgevoerd: Thijl! Andere opera’s die het USConcert speelde, waren Verdi’s opera Atilla en Macbeth samen met het Utrechts Operakoor. 

 

Daarnaast doet het orkest nog veel meer. Eind jaren ’50 opende het orkest het Academisch jaar in de Aula van de Universiteit. In 2010 was er een andere opening, namelijk die van SAIL. Ook was het USConcert in 2013 present bij de opening van het European Youth Olympic Festival in een uitverkocht stadion Galgenwaard, waarbij de vrolijke Habanera uit Carmen van Georges Bizet klonk. Ook ballet wordt door het USConcert niet geschuwd. In 2011 dansten de studenten van dansacademie Lucia Marthas op de ‘Vuurvogel’ van  Stravinsky in een circustent in het Wilhelminapark. in 2016 speelde het USConcert op het UUnited festival ter ere van het lustrum van de Universiteit Utrecht. In 2019 zal het USConcert opnieuw meespelen met het UUnited festival!

Tradities

Het orkest kent menig traditie door de band met het Corps, die in 1981 werd doorbroken. Eén traditie ontstond op een winterse dag in 1933. ‘Het Haas’ werd beschermheer van het Utrechtsch Studenten Concert. Daarnaast is er de traditie om symfonische werken te spelen en tegelijkertijd Nederlandse componisten en jonge solisten te promoten. Zo speelde het orkest met het lustrum in 2013 stukken van Willem van Otterloo, die zelf in 1931 en 1937 het USConcert dirigeerde.

Concertzalen in binnen- én buitenland

In 1823 speelde het USConcert nog in de “Zaal naast den Schouwburg”. Sindsdien heeft het USConcert opgetreden in het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, Beurs van Berlage en als thuishaven in Utrecht; TivoliVredenburg. Ook heeft het orkest met regelmaat in de Geertekerk gespeeld, maar heeft het ook in de kerken en concertzalen opgetreden in oa. Berlijn, Marokko, Litouwen, Kroatië, Polen en Budapest.

“Het USConcert laat zien waar goede studenten toe in staat zijn: hun studie combineren met het leveren van een muzikale topprestatie!”

Prof. dr. G.J. van der Zwaan,  Rector magni­ficus UU