Mahler 2 in een uitverkocht Concertgebouw!

  • 28 January 2017

"Ik heb het concert beleefd als één grote ademtocht. Één groot organisch beest. De kleine dingetjes die niet helemaal fijn waren vielen glansrijk in het niet bij de waterval van muzikale levenslust die over alle aanwezigen inclusief onszelf werd uitgestort. We hebben met alle passie en beleving gespeeld waar we over bleken te beschikken. Deze zaal kon onze klank goed aan. Het was plaatselijk op een weldadige manier overweldigend. We waren niet alleen aan het wildwatervaren op een vlot op een onstuimige rivier: we waren ook zelf die rivier! Enorme vaarten werden afgewisseld door de innigste verstillingen." Aldus onze dirigent, Bas Pollard.

We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden. Een noemenswaardig deel van het orkest speelde voor het eerst in Het Concertgebouw, wat natuurlijk de nodige spanning en verwachtingen met zich mee brengt. De spanning was dit maal van goede aarde, en menig orkestlid zei na het concert nog nooit zo fijn gespeeld te hebben.

Als Mahlers tweede symfonie ergens bekend om is, zijn het wel de gigantische tegenstellingen in de muziek. Brutale bloedstollende passages wisselen zich af met complete verstilling met, zij het vanuit de foyer, een hint van een melodie. Wat is dat een magisch moment. Wanneer het stuk compleet tot stilstand lijkt te zijn gekomen, alsof louter de dirigent nog bewegingen maakt. Echter, in de foyer, waar het zogenaamde "Bühneorkest" op dat moment inzet, word muziek gemaakt die in de grote zaal van Het Concertgebouw op dat moment als een verre echo klinkt. Iedereen is muisstil. 

En dan, het monumentale slot van Mahler 2 breekt aan: letterlijke alle registers gaan open. Het orgel loeit, het koor zingt alsof hun leven er van af hangt en het orkest giet alle kracht en inleving in hun spel. Zowel het orkest als het publiek wordt overgoten met een zindering van kippenvel. Weinig andere stukken brengen dezelfde immense grootsheid met zich mee als de tweede symfonie van Mahler. Wat een ervaring was het om met dit kundige koor, deze fenomenale solisten en dit geweldige orkest in één van de mooiste concertzalen van de wereld te spelen. Dit blijft ons nog lang bij.