menu
utrechtsch studenten concert
usconcert

Het orkest

Het Utrechtsch Studenten Concert repeteert iedere maandagavond in Parnassos onder leiding van dirigent Bas Pollard. Ruim 90 studenten vormen de basis van het orkest. Via een auditie zijn de orkestleden toegelaten tot het USConcert, waarna een studententijd vol muziek en gezelligheid verzekerd is. Het USConcert zet als studentenorkest originele projecten neer; zo heeft het orkest een lustrumopera opgevoerd op een vrachtschip, maar ook heeft het gespeeld in het Concertgebouw. Het repetoire is ook divers: van Mahler tot muziek geschreven door levende componisten. Het orkest gaat ook graag op tournee naar bijzondere locaties zoals Macedonië, Budapest, Milaan of Parma.

Het Utrechtsch Studenten Concert werd in 1823 opgericht in Utrecht, en mag zich met haar 200-jarig bestaan het oudste symfonieorkest van Nederland noemen. In 1998 heeft het orkest hier zelfs een eervolle vermelding voor gekregen in het Guinness Book of Records. Sinds de oprichting van het orkest is het niet alleen in ledenaantal gegroeid, maar is ook het niveau met sprongen vooruit gegaan. Zo benoemt professor Van der Zwaan, voormalig rector magnificus van de Universiteit Utrecht:

“Het USConcert laat zien waar goede studenten toe in staat zijn: hun studie combineren met het leveren van een muzikale topprestatie!”

Het USConcert in Het Concertgebouw te Amsterdam tijdens een uitvoering van Mahlers Tweede Symfonie

Het USConcert bestaat in haar huidige bezetting uit ruim negentig enthousiaste studenten die naast hun studie tijd vrijmaken voor muziek. Via audities worden orkestleden toegelaten om op hoog niveau muziek te kunnen maken. Elke maandagavond repeteert het USConcert onder leiding van dirigent Bas Pollard in Cultuurcentrum Parnassos.

Orkestlid zijn in het Utrechtsch Studenten Concert betekent dus gegarandeerd een studententijd vol indrukwekkende muziek! Het USConcert speelt altijd een gevarieerd repertoire. Er worden voornamelijk werken uit de laatromantische en vroegmoderne periode uitgevoerd. Zo zijn er op de lessenaars van het orkest regelmatig werken van componisten als Brahms, Bruckner, Rachmaninov, R. Strauss en Mahler te vinden, evenals hedendaagse en Nederlandse componisten. Daarnaast zijn er verschillende composities opgedragen aan het USConcert, zoals de ‘Kuhnau Variaties’ van Hendrik Andriessen, de ‘Drie dansen voor Orkest’ van Roel van Oosten en het ‘Music for invertebrates’ van Morris Kliphuis. Met de Voorjaarsconcerten 2019 kunnen we daar een opdrachtcompositie van Niels Hak aan toevoegen.

Het USConcert treedt regelmatig op in de grote concertzalen van Nederland, met het Utrechtse TivoliVredenburg als thuisbasis. Daarnaast treedt het USConcert vaak op met bekende musici. In het verleden stonden grote namen als Franz Liszt, Camille Saint-Saëns, Clara Schumann en Joseph Joachim te soleren met het orkest. Maar ook nu nog treden bekende solisten graag met het USConcert op. Zo soleerden meer recentelijk Pieter Wispelwey, Remy van Kesteren, Joris van den Berg, Anthony Heidweiller, Mengjie Han en Alexander Ullman met het orkest.

Maar dat is niet alles! Het USConcert deinst namelijk ook niet terug voor grote operaproducties, zoals Das Rheingold van Richard Wagner uitgevoerd op een binnenvaartschip, of de grootste Nederlandstalige opera Thijl van Jan van Gilse. Ook popmuziek is niet te gek voor het USConcert. Zo speelden we met de Amerikaanse band Hanson in een uitverkochte TivoliVredenburg, en speelden we tot twee keer toe op het muziekfestival UUnited met Maarten Vos en Spinvis.

(gezelligheids)vereniging

Het Utrechtsch Studenten Concert staat ook voor een boel gezelligheid. Binnen het orkest zijn er vele commissies, van kamermuziek- tot educatiecommissie tot verschillende feestcommissies. Elk jaar wordt er bijvoorbeeld een buitenlandse tournee georganiseerd door de reiscommissie, verschijnt vier keer per jaar een ledenblad met dank aan de USCourantcommissie en houdt de sport- en spelcommissie de leden fit met een avondje apenkooien. Andere activiteiten waar het USConcert graag bij is, zijn de interorkestrale voetbaldag en het gala, waarbij alle studentenorkesten in Nederland aanwezig zijn. Zo zijn alle orkestleden naast de muziek ook op andere manieren aan het orkest verbonden. Het is niet voor niets dat sinds de 198 jaar dat het orkest bestaat er al een aantal USC-baby’s zijn geboren en zelfs meespelen in het orkest!

Wil jij de energie van het USConcert ook meemaken? Kom meespelen of luisteren naar een van onze concerten.

Het orkest zal maandag compleet anders klinken!

Dirigent Bas Pollard na een kamermuziekdag waarbij orkestleden in kleine ensembles een dag lang muziek hebben gemaakt om dit ’s avonds aan elkaar voor te spelen.